Aquest projecte aposta per desenvolupar solucions basades en la innovació social i digital per a fer front a alguns fenòmens que han marcat l’inici d’aquest segle XXI: els fluxos migratoris rebuts a la demarcació de Girona; l’augment de l’esperança de vida i les cures cap a la gent gran; el turisme de masses instaurat en algunes zones del litoral català i la revolució digital que representa el desplegament, no sempre equitatiu, de les tecnologies digitals.
Aquest grup de treball té l’objectiu de buscar sinergies a l’entorn de les oportunitats generades per l’Observatori Social, Ambiental i de Salut de Dipsalut: conèixer les dades que generarà l’Observatori per tal de poder aprofitar-les i poder també, fer propostes de noves dades a recollir a través de l'e-cohort, reflexionar sobre les seves potencialitats, proposar millores, introduir noves variables, ampliar coneixements, sumar adhesions, ampliar la recerca i/o les possibilitats d'explotació etc. L’e-cohort és una cohort digital (amb interacció digital amb les persones o perifèrics) que recollirà dades de 4.000 persones de comarques de Girona durant 10 anys. L'objectiu és disposar de dades estadísticament representatives de la demarcació de Girona, de les comarques de Girona, i oferir dades de municipi a través d'inferència (models estadístics). Es recolliran mostres biològiques i les respostes a centenars de variables ambientals, de salut i socials.
El treball de camp s’ha portat a terme a partir de la realització de 15 entrevistes i 5 grups de discussió. Es constata que aquest es un tema invisibilitzat a les comarques de Girona en el que cal aprofundir i obrir noves línies d’actuació. En el proper plenari de la Factoria Social es valoraran les oportunitats per donar-li continuïtat, sigui a través d’alguna intervenció o d’alguna prova pilot.
Realitzat en el marc del PECT-SocialLab, s’ha prestat especial atenció a identificar i analitzar les persones que anomenem “treballadors pobres”, un fenomen creixent a tota Europa i que, degut a les especificitats econòmiques de la comarca, resulta especialment significatiu. Una realitat poc coneguda i davant la qual també estem proposant obrir un debat que ens permeti trobar estratègies i accions per fer-hi front. Anteriorment el grup CISA havia realitzat dues enquestes sobre la cohesió social a la comarca, la primera l’any 2016 i la segona el 2021. Aquest treball, estadísticament significatiu, va permetre generar dos informes que radiografiaven la situació social de la ciutat i la seva evolució durant els darrers anys.